Ο βορράς της Πελοποννήσου σε 3 μέρες και 10 στάσεις

Από την Κορινθία στην Αχαΐα, μέσα από παραλίες, λίμνες και φαράγγια

Τον βορρά της Πελοποννήσουτον ξέρεις για τις παραλίες του, τις αγαπημένες κατά βάση των οικογενειών, που δίνουν κάθε καλοκαίρι ψήφο εμπιστοσύνης στα ρηχά, καθαρά νερά τους. Τον ξέρεις, επίσης, για την Κόρινθο και τα Καλάβρυτα.

Ανάμεσα, όμως, σε όλα αυτά κρύβονται μυστικά, μικρά και μεγάλα: Πανάρχαιες πολιτείες, αλπικές λίμνες, παραμυθένια μονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινα φαράγγια, ιστορικά μοναστήρια και χωριά σταματημένα στον χρόνο.

Είσαι έτοιμος να τα ανακαλύψεις; Ακολούθησέ μας. Ξεκινάμε από το Κιάτο
¦
¦

 13,2 χιλιόμετρα

  17 λεπτά οδήγησης

¦
¦

 

Στάση 1η: Το Ξυλόκαστρο

Το «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας μας», όπως το έλεγε ο Κώστας Καρυωτάκης, είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη πεντέμισι χιλιάδων κατοίκων, με μια παραλιακή περαντζάδα ιδανική για την πρώτη βόλτα της ημέρας.

Το καλοκαίρι σίγουρα θα κάνεις και μια βουτιά στην παραλία του Πευκιά, στα πόδια του υπέροχου πευκοδάσους που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Από τα αξιοθέατα του Ξυλόκαστρου ξεχωρίζει ο Άγιος Βλάσιος, στολισμένος με έργα σπουδαίων αγιογράφων όπως οι Φώτης Κόντογλου, Αγήνωρ Αστεριάδης και Σπύρος Βασιλείου, ενώ ψηλά πάνω στον λόφο μια επίσκεψη αξίζει οπωσδήποτε η Παναγία η Κορφιώτισσα, όχι μόνο για το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο της, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, αλλά και για την φαντασμαγορική της θέα. Περισσότερες λεπτομέρειες  έχουμε εδώ για το Ξυλόκαστρο.

¦
¦

 34,9 χιλιόμετρα

  37 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 2η: Η Ευρωστίνη

Θα τη βρεις στους χάρτες και ως Ευρωστίνα, θα ακούσεις (ειδικά τους μεγαλύτερους) κατοίκους της να την αποκαλούν και Ζάχολη.

Όπως και αν προτιμάς να τη λες, το βέβαιο είναι πως αυτό εδώ είναι ένα πανέμορφο χωριουδάκι με λιγότερους από 50 κατοίκους, φωλιασμένο στα 700 μέτρα, επάνω στις πλαγιές της Ζήρειας.

Φυσιολάτρες και πεζοπόροι ενθουσιάζονται εδώ με το Ρέμα των Μύλων, μια φυσικά ρεματιά με τρεχούμενα νερά, μικρά καταρρακτάκια, ξύλινα γεφύρια και πάπιες να βολτάρουν στα νερά της.

Αν ενδιαφέρεσαι για μεγαλύτερες πεζοπορίες, το Οροπέδιο της Ζάχολης ξεκινά σχεδόν δίπλα στο χωριό, και διασχίζεται από μονοπάτια που ελίσσονται κάτω από φουντωτά μαυρόπευκα.

Στα αξιοθέατα του ίδιου του χωριού, ξεχωρίζει ο Άγιος Γεώργιος με τους 17 του τρούλους, που χρονολογείται από το 1811. Θα τον βρεις ακριβώς στην είσοδο της Ευρωστίνας.

¦
¦

 40,6 χιλιόμετρα

  1 ώρα και 7 λεπτά οδήγησης

¦
¦


Στάση 3η: Η Λίμνη Τσιβλού

Μια από τις πιο άγνωστες, και πιο εντυπωσιακές λίμνες της Πελοποννήσου δεν υπήρχε πάντα. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη και γκρέμισε σχεδόν το μισό χωριό Τσιβλός, από το οποίο πήρε το όνομά της.

Ουδέν κακό αμιγές καλού, όμως: Σήμερα η λίμνη Τσιβλού  είναι ένα μαγικό αλπικό τοπίο στην καρδιά της Αχαΐας, φωλιασμένη ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές σε υψόμετρο 754 μέτρων.

Με βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα, η λίμνη προσφέρεται και για βουτιές το καλοκαίρι, αλλά και για πικνίκ ή περιπάτους στις όχθες της όλες τις εποχές του χρόνου.

Το χωριουδάκι δίπλα της έχει για αξιοθέατο το πέτρινο, ημιυπόγειο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, λιγοστά σπίτια και καλές επιλογές για φαγητό.

¦
¦

 12,8 χιλιόμετρα

  22 λεπτά οδήγησης

¦
¦

 

Στάση 4η: Η Ζαρούχλα

Εκεί ψηλά στα 1.020 μέτρα, η Ζαρούχλα είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Αχαΐας –και ένα από τα ομορφότερα επίσης.

Πνιγμένη στις καστανιές και τα έλατα, με το κελάρυσμα του ποταμού Κράθη που τη διασχίζει να ακούγεται παντού, και με το κεντρικό της λιθόστρωτο γεμάτο ωραιότατες επιλογές για φαγητό και διαμονή, αποτελεί το ιδανικό μέρος για την  πρώτη διανυκτέρευση  του μικρού οδοιπορικού μας.

 

 

Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται βυζαντινά εκκλησάκια και ιστορικά πυργόσπιτα του 17ου αιώνα, κάποια εκ των οποίων έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν σαν ξενώνες.

Οι λάτρεις της ορειβασίας και οι ορκισμένοι πεζοπόροι, σημειώστε ότι η Ζαρούχλα είναι ιδανική βάση για να εξερευνήσετε την δύσκολη αλλά μεγαλειώδη ορεινή διαδρομή που καταλήγει στα Ύδατα της Στυγός –εκεί που η Θέτις βούτηξε τον Αχιλλέας από τη φτέρνα και τον έκανε αθάνατο, εκεί που τρέχουν ακόμα οι καταρράκτες κάτω από τους οποίους θα μπεις κι εσύ στον πειρασμό να σταθείς, γιατί ποτέ δεν ξέρεις. 

¦
¦

   34 χιλιόμετρα

   1 ώρα οδήγησης

¦
¦

 

Στάση 5η: Τα Καλάβρυτα

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Πελοποννήσου φωλιάζει σε μια καταπράσινη πλαγιά του Χελμού, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Τα ιστορικά Καλάβρυτα είναι το τέλειο μέρος για το πρώτο καφεδάκι της ημέρας στις δεντροσκέπαστες πλατείες τους, αλλά και για ατελείωτες βόλτες στο κέντρο τους, ανάμεσα σε μαγαζάκια που πωλούν ντόπια παραδοσιακά προϊόντα και αξιοθέατα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το εξαιρετικά ενδιαφέρον Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο.

 

 

Από τα Καλάβρυτα ξεκινά, ως γνωστόν, και μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας, το τραινάκι του Οδοντωτού που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού για να καταλήξει στο Διακοφτό.

Κανείς δεν θα απορήσει αν θέλεις να αφιερώσεις δυο ωρίτσες από το τριήμερο ταξίδι μας στην υπέροχη αυτή διαδρομή. Περισσότερες λεπτομέρειες  έχουμε εδώ για τα Καλάβρυτα.

¦
¦

 5,2 χιλιόμετρα

  9 λεπτά οδήγησης

¦
¦

 

Στάση 6η: Η Αγία Λαύρα

Το θρυλικό λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης που σίγουρα έχεις ακούσει ότι ύψωσε εδώ για πρώτη φορά ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είναι ακόμα εδώ, μπορείς να το δεις.

Η επισκέψιμη Μονή της Αγίας Λαύρας χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, και είναι χτισμένη σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο σημείο στους πρόποδες του όρους Βελιά, απ’ όπου απολαμβάνει καταπληκτική θέα στα ειδυλλιακά τοπία γύρω της.

Εκτός από το περίφημο λάβαρο, στα κειμήλια που φιλοξενεί περιλαμβάνονται ένας κεντημένος στη Σμύρνη Επιτάφιος του 1754, ένα ευαγγέλιο που χάρισε στη μονή η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας και τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Λίγα μέτρα κάτω από τη μονή, στην ίδια πλαγιά βρίσκεται το Πάρκο Μνήμης Καλαβρύτων, με το σπαραξικάρδιο μνημείο του καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, και τις λέξεις «όχι άλλοι πόλεμοι» σχηματισμένες με μεγάλα λευκά βότσαλα πλάι του.

¦
¦

 18,5 χιλιόμετρα

  44 λεπτά οδήγησης

¦
¦

 

Στάση 7η: Η Πλατανιώτισσα

Το μικρό, όμορφο χωριό της Πλατανιώτισσας μοιάζει από μακριά με καρτποστάλ, έτσι όπως τα κόκκινα κεραμίδια των λιγοστών σπιτιών του προσθέτουν κόκκινες πινελιές στο κατά τα άλλα καταπράσινο τοπίο που αγκαλιάζει το χωριό.

Γίνεται, όμως, ακόμα εντυπωσιακότερο: Εδώ κάποτε φύτρωσαν τρία πλατάνια, τα οποία με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν σε ένα, κι αυτό σήμερα αγγίζει σε ύψος τα 25 μέτρα και διάμετρο τα 16.

Κι ακόμα εντυπωσιακότερο: Μέσα στην κουφάλα του ενός πλέον γιγάντιου πλατανιού, που χωρά άνετα 20 ανθρώπους, βρίσκεται ένα εκκλησάκι, η ξακουστή Παναγία η Πλατανιώτισσα, από την οποία πήρε και το όνομά του το χωριό που μέχρι το 1915 λεγόταν Κλαπατσούνα.

¦
¦

 13,7 χιλιόμετρα

  28 λεπτά οδήγησης

¦
¦

 

Στάση 8η: Η Ζαχλωρού 

Στα βάθη του φαραγγιού που διασχίζει ο Οδοντωτός, χτισμένο πάνω από τα κελαρυστά νερά του ποταμού που λέγεται Βουραϊκός, η Ζαχλωρού είναι ένα χωριό-μπιζουδάκι, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια, μηλιές και καρυδιές.

Σα να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, την εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού που υψώνονται γύρω της σαν να την αγκαλιάζουν, δημιουργώντας την αίσθηση του φυσικού καταφυγίου. Πληθώρα ξενώνων και εστιατορίων την κάνουν επίσης ιδανική για τη  δεύτερη διανυκτέρευσή μας.

Εκτός από βόλτες στα δρομάκια της, με soundtrack το αέναο κελάρυσμα του ποταμού, η Ζαχλωρού προσφέρεται επίσης και για να εξερευνήσεις ένα (όσο μικρό ή όσο μεγάλο θέλεις) κομμάτι της πεζοπορικής διαδρομής που συνδέει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, ακολουθώντας τις γραμμές του τραίνου.

 

 

Αν την κάνεις ολόκληρη, η διαδρομή διαρκεί περί τις 6 ώρες.

Αν προτιμάς να κάνεις μόνο ένα τμήμα, ξεκινώντας από την Ζαχλωρού, εμείς θα προτείναμε να κινηθείς με κατεύθυνση προς Καλάβρυτα, όχι προς Διακοφτό, γιατί το μονοπάτι εδώ βρίσκεται πιο κοντά στο ποτάμι, περνά από στενότερα σημεία του φαραγγιού και διασχίζει φαντασμαγορικά τοπία.

¦
¦

 6,5 χιλιόμετρα

  13 λεπτά οδήγησης

¦
¦

 

Στάση 9η: Η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου  

Λαξεμένη στη σκιά ενός επιβλητικού βράχου που φέρνει στο νου κάτι από το δέος των Μετεώρων, η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται εδώ πάνω από 1500 χρόνια, από το 362 μ.Χ.

Κάηκε και καταστράφηκε πολλές φορές στη μακραίωνη Ιστορία της, επιβίωσε όμως μέχρι σήμερα, και παραμένει επισκέψιμη και στολισμένη με νωπογραφίες του 17ου αιώνα.

Η θέα από τον εξώστη της είναι φαντασμαγορική, όπως και το ατμοσφαιρικά φωτισμένο εσωτερικό της, που δεν σε αφήνει στιγμή να ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε σπήλαιο –και μάλιστα μέγα.

Travel Tips

Επίσκεψη σε οινοποιείο

Σε υψόμετρο 800 μέτρων πάνω από την θάλασσα, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, εξερευνώντας τους εξαιρετικούς του αμπελώνες. Εκεί θα ανακαλύψει κανείς τον τόπο προέλευσης των υψηλής ποιότητας οίνων, πολλοί από τους οποίους κατέχουν σημαντική αναγνώριση και βραβεύσεις. Είναι απαραίτητο πριν φύγει κανείς από τον μαγευτικό αυτό τόπο, να δοκιμάσει κάποια από αυτά τα κρασιά!

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ⇒ ⇒  Ένα διαχρονικό στολίδι, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του οίνου

¦
¦

 27,5 χιλιόμετρα

  38 λεπτά οδήγησης

¦
¦
Στάση 10η: Η Τράπεζα  

Στοίχημα πως, αν δεν έχεις φίλους στην περιοχή, δεν την έχεις καν ακουστά.  Κι αυτό πρέπει επειγόντως να αλλάξει, ειδικά αν αυτό το κείμενο το διαβάζεις καλοκαίρι, γιατί η παραλία της Τράπεζας, μαζί με τη φυσική της συνέχεια, την Πούντα, αποτελούν χωρίς υπερβολή μια από τις καλύτερες παραλίες ολόκληρου του Κορινθιακού.

Η βοτσαλωτή απεραντοσύνη της βλέπει σε ένα καρτποσταλικό ηλιοβασίλεμα, ενώ οι καταπράσινες πλαγιές του Άη Λια πίσω της φτιάχνουν την τέλεια κορνίζα. Το ίδιο το χωριό προσφέρει επίσης πανοραμική θέα στα νερά του Κορινθιακού που λαμπυρίζουν στον ορίζοντα.

Πέντε χιλιόμετρα έξω από την Τράπεζα, τα Ζαχλωρίτικα  είναι ένα ακόμα από τα εν πολλοίς άγνωστα χωριά της Αιγιαλείας, που κρύβει ένα πανάρχαιο μυστικό: Εδώ κοντά, στις όχθες του Βουραϊκού λειτουργούσε, λέει ο Παυσανίας, μαντείο μέσα σε ένα σπήλαιο όπου λατρευόταν ο Ηρακλής.

Η αρχαία πόλη λεγόταν Βούρα (Βούρα, Βουραϊκός, όλα κάπως συνδέονται) και ξέρουμε πως καταστράφηκε από σεισμό τον 4ο αιώνα π.Χ. Το σπήλαιο, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει, στην πλαγιά του βουνού –θα το βρεις ακολουθώντας τις σχετικές ταμπέλες.

Όλη η διαδρομή με τις στάσεις  στον χάρτη  εδώ :  https://tinyurl.com/y4brjyqp

 

 

Μια σπάνια ταξιδιωτική και οινική εμπειρία στα πέριξ του πιο ιστορικού αμπελώνα της Πελοποννήσου

Ένα επιβλητικό φυσικό τοπίο που καταλήγει σε ένα μοναδικό ελληνικό terroir. Ένα ταξίδι με πολλούς υπέροχους προορισμούς που έχουν την ευλογία της Μεγάλης Αμπέλου.

Ένας τόπος που κουβαλά αιώνες ιστορίας και γεννά συνεχώς νέες ταξιδιωτικές και οινικές εμπειρίες. Οι αφορμές για να ξαναβρεθείς στην Βόρεια Πελοπόννησο αυξάνονται και πληθαίνουν στο διηνεκές του χρόνου.

Ένας τόπος που γεννά συνεχώς νέες ταξιδιωτικές και οινικές εμπειρίες

Ταξίδι 3-5 ημερών

Ταξίδι 3-5 ημερών

Διαμονή

Γαστρονομία

Διασκέδαση

Ταξίδια

Παραλίες

Camping

Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Tours & Δραστηριότητες

Θρησκευτικός Τουρισμός

Εκδηλώσεις

Travel Tips

Δεν υπάρχουν αποτελέσματα