Η πόλη του Λεωνίδα και του Λυκούργου. Η πόλη των 300, του «ή ταν ή επί τας», του στρατού που έχασε και παραδόθηκε μόνο μία φορά στην Ιστορία του, το αντίπαλο δέος της Αθήνας, το δέος σκέτο. Δέος που δεν το βλέπεις πια μπροστά σου, το βιώνεις κυρίως σαν αίσθηση και όχι σαν εικόνα, καθώς στη σύγχρονη Σπάρτη δεν σώζονται παρά ελάχιστα απομεινάρια του πολιτισμού εκείνου. Το μεγαλείο της αρχαίας Σπάρτης, άλλωστε, δεν αποτυπώθηκε ποτέ σε ναούς και κτίρια. Δεν χρειάζονται χειροπιαστές εικόνες οι θρύλοι για να επιβιώσουν.
Η Σπάρτη σήμερα μπορεί να μην αποτελεί προορισμό διακοπών από μόνη της, είναι όμως μια ζωντανή πόλη 16.000 κατοίκων, που αξίζει μια στάση στον δρόμο για τον Μυστρά, τη Μονεμβασιά, τη Μάνη ή τα χωριουδάκια του Ταΰγετου που υψώνεται επιβλητικός και μεγαλειώδης από πάνω της. Οι μεγάλες, φωτεινές πλατείες της, οι δεντροφυτεμένοι δρόμοι, τα γοητευτικά νεοκλασικά που ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί ανάμεσα σε σύγχρονες πολυκατοικίες και η αίσθηση ανοιχτωσιάς της συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης ευχάριστης να την περπατάς και να την ανακαλύπτεις.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές της πόλης είναι σίγουρα η Λεωφόρος Κ. Παλαιολόγου, ο κεντρικός δηλαδή δρόμος με τους φοίνικες που φυτεύτηκαν το 1930, όπου συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά νεοκλασικά και πέτρινα κτίρια της Σπάρτης, η κεντρική πλατεία, στην οποία δεσπόζει το νεοκλασικό Δημαρχείο, και η οδός Λυκούργου, όπου βρίσκεται ένα ακόμα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της πόλης, το Δικαστικό Μέγαρο.
Το Λεωνιδαίο είναι το μόνο κτίσμα της Αρχαίας Αγοράς της Σπάρτης που επιβίωσε ως τις μέρες μας. Υπάρχουν μελετητές που υποστηρίζουν ακόμα και πως πρόκειται για τον ναό του Καρνείου Απόλλωνα, και πως καμία σχέση δεν έχει με τον Λεωνίδα, το άγαλμα του οποίου έχει πάντως στηθεί περήφανο μπροστά του ως σύμβολο της πόλης. Πλάκα δεν έχει η επιστήμη της αρχαιολογίας;
Δεν είναι για αρχάριους οδηγούς, ή για όσους ζαλίζονται με τις στροφές. Είναι, όμως, σαφώς μια από τις φαντασμαγορικότερες διαδρομές που θα οδηγήσεις ποτέ στη ζωή σου. Λέγεται Πέρασμα της Λαγκάδας, ή επισήμως Εθνική Οδός 82. Ξεκινά από την Τρύπη, 8,5 χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη, και σε φέρνει μέσα στο συγκλονιστικό Φαράγγι της Λαγκάδας, περνώντας από τον αρχαιολογικό χώρο του Καιάδα, ο γκρεμός του οποίου κόβει την ανάσα, ακόμα και αν ξέρεις ότι οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν θα σε έβρισκαν αρκετά ανεπιθύμητο για να σε πετάξουν από εκεί.
Ο δρόμος σκαρφαλώνει τις απότομες πλαγιές του βορειοδυτικού Ταΰγετου, στροφή τη στροφή και φουρκέτα τη φουρκέτα, περνώντας ανάμεσα σε απόκοσμα βράχια και αποκαλύπτοντας μια ακόμα φαντασμαγορική θέα πίσω από κάθε στροφή, μέχρι να καταλήξει σε μια προστατευμένη κοιλάδα που ειδικά την άνοιξη λουλουδιασμένη είναι ένα χάρμα οφθαλμών, και εν συνεχεία να ανέβει στο ψηλότερο σημείο του, στα 1.524 μέτρα και να ξεκινήσει πάλι να κατεβαίνει, απολαμβάνοντας συγκλονιστική θέα στον μεσσηνιακό κόλπο. Η διαδρομή, αν την ακολουθήσεις ολόκληρη, καταλήγει μετά από 49 χιλιόμετρα (ή μία ώρα και κάτι) στην Καλαμάτα.