Τι υπάρχει νότια της Μονεμβασιάς; Όσοι δεν έχουν τριγυρίσει πολύ την Πελοπόννησο, θα απαντήσουν «το χάος» -ή άντε και «η Ελαφόνησος».
Κι όμως, το τελευταίο πόδι της Πελοποννήσου κρύβει απίστευτες εκπλήξεις, για όποιον έχει την διάθεση να του αφιερώσει τρεις μέρες για να το εξερευνήσει.
Πάμε να τις ανακαλύψουμε, σε μια τριήμερη διαδρομή που διασχίζει συνολικά 176 χιλιόμετρα, περνώντας μέσα από μυστικά χωριά, ειδυλλιακά μονοπάτια, απολιθωμένα δάση, σπήλαια εκατομμυρίων ετών, πανάρχαιες πόλεις βυθισμένες στη σιωπή της θάλασσας και αιωνόβιους φάρους που φωτίζουν ακρωτήρια θρυλικά.
Ξεκινάμε από τη Μονεμβασιά
10 Απόλυτα Μονεμβασιώτικες εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις.
Ακολούθησε το muniticipality_of_monemvasia το επίσημο τουριστικό site της Μονεμβασιάς για να μαθαίνεις πρώτος τα νέα του κάστρου και όχι μόνο.
15,5 χιλιόμετρα
24 λεπτά οδήγησης
Η διαδρομή μας κινείται συνεχώς πλάι στην θάλασσα, απολαμβάνοντας φαντασμαγορική θέα στο απέραντο γαλάζιο, μέχρι να φτάσει στην αμμουδερή παραλία του Αγίου Φωκά –αν είναι καλοκαίρι, ελπίζουμε να έχετε πάρει μαγιό μαζί, γιατί αυτή είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της Πελοποννήσου.
Το εκκλησάκι του Αγίου Φωκά είναι χτισμένο επάνω σε ένα λιλιπούτειο νησί, το οποίο συνδέει με τη στεριά ένα γεφυράκι. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, θα χαρούν να μάθουν ότι από εδώ ξεκινά ένα άψογα σηματοδοτημένο μονοπάτι, που καταλήγει μετά από 4 ώρες παραθαλάσσιας διαδρομής στο Σπήλαιο της Καστανιάς.
Οι υπόλοιποι, μην τρομάζετε, εκεί θα πάμε και οδηγώντας –απλά από λιγότερο φαντασμαγορική διαδρομή.
24,5 χιλιόμετρα
44 λεπτά οδήγησης
Από τον Άγιο Φωκά οδηγούμε νότια, κάνοντας μια στάση στο Μεσοχώρι, για να σκαρφαλώσουμε στο βυζαντινό Κάστρο της Αγίας Παρασκευής (αλλιώς γνωστό και ως Κάστρο Βατίκων). Χτισμένο επάνω σε ένα λοφάκι 130 μέτρων, το κάστρο με τους εντυπωσιακούς του πύργους απολαμβάνει φαντασμαγορική θέα στον λακωνικό κόλπο.
Από εδώ, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας για άλλα 10 περίπου χιλιόμετρα, ως το σπήλαιο της Καστανιάς.
Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ελλάδας, αυτό της Καστανιάς μετρά τα χρόνια του σε εκατομμύρια (τρία εκατομμύρια, για την ακρίβεια) και απλώνεται σε 1.500 τετραγωνικά μέτρα.
Το διασχίζει μια επισκέψιμη διαδρομή 500 μέτρων, η οποία περνά κάτω από καταρράκτες σταλακτιτών και πλάι σε σταλαγμίτες που φτιάχνουν σχηματισμούς τόσο παράξενους που κάνουν την φαντασία να οργιάζει –ένα ελεφαντάκι εδώ, ένα μανιτάρι εκεί… Οι ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στο σπήλαιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε όσα δεν ξέρατε για τα σπήλαια –και λίγα ακόμα.
30,5 χιλιόμετρα
58 λεπτά οδήγησης
Από το σπήλαιο ακολουθούμε τον δρόμο προς τον βαθύ νότο της Πελοποννήσου, περνώντας από τα χωριά Παραδείσι και Λάχι –ωραιότατη στάση για καφέ ή φαγητό.
Έντεκα χιλιόμετρα μετά το Λάχι, τα Βελανίδια είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση χωριού: Ένα απόλυτα νησιώτικο τοπίο, λευκά σπιτάκια, γαλάζια παράθυρα, κεραμιδένιες στέγες και ασβεστωμένα καλντερίμια, φωλιάζει στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού, στις νότιες απολήξεις του Πάρνωνα, που λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα θα βουτήξει απότομα στο Μυρτώο σχηματίζοντας το χιλιοτραγουδισμένο ακρωτήρι του Κάβο Μαλέα.
Καθώς (βάζουμε στοίχημα) δεν θα θέλεις να φύγεις από τα Βελανίδια,η πρώτη διανυκτέρευση του ταξιδιού μας θα γίνει εδώ.
(*) Οι φίλοι της πεζοπορίας και των φάρων, θα προσέξετε σίγουρα τις πινακίδες στο χωριό που δείχνουν προς τον θρυλικό Φάρο του Κάβο Μαλέα.
Είναι περιπέτεια, αλλά αν είστε αποφασισμένοι αξίζει τον κόπο: Ο δρόμος είναι τσιμεντοστρωμένος στα δύο πρώτα χιλιόμετρα και μετά έχει άλλα τρία περίπου χιλιόμετρα χωματόδρομου, ο οποίος καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά του εν Μαλέω. Ακριβώς δίπλα στο εκκλησάκι ξεκινά το μονοπάτι που θα σας φέρει μετά από 5,5 χιλιόμετρα στον πέτρινο φάρο του 19ου αιώνα.
20 χιλιόμετρα
42 λεπτά οδήγησης
Η διαδρομή μας περνά κατ’ αρχάς από ένα ακόμα νησιώτικο χωριό των Βατίκων (Βάτικα, αν δεν το πρόσεξες ως τώρα, λέγεται όλη η εδώ περιοχή) τον επίσης σκαρφαλωμένο στο βουνό Άγιο Νικόλαο, ό,τι πρέπει για μια στάση για το πρώτο καφεδάκι της ημέρας στην πλατεία.
Στο τέρμα της διαδρομής, μας περιμένει μια ακόμα από τις μεγάλες εκπλήξεις της περιοχής: Το φαντασμαγορικό απολιθωμένο φοινικόδασος του Αγίου Νικολάου, ένα μοναδικό στην Ευρώπη γεωπάρκο εκατομμυρίων ετών, πλάι στην παραλία της Αγίας Μαρίνας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται εδώ δωρεάν ξεναγήσεις, που θα σας εξηγήσουν πώς ένα ολόκληρο φοινικόδασος μετατρέπεται, μέσα σε εκατομμύρια χρόνια, σε μια σειρά σιωπηλών ασβεστολιθικών σχηματισμών, οι οποίοι συναποτελούν το μυστηριώδες, όσο και φαντασμαγορικό, απολιθωμένο δάσος.
Τρία χιλιόμετρα μετά το απολιθωμένο δάσος, προς τα ανατολικά, ο χωματόδρομος φτάνει στο τέρμα του, και από εδώ ξεκινά το μονοπάτι της Αγίας Ειρήνης, το οποίο καταλήγει, μετά από δυόμισι χιλιόμετρα (ή μία περίπου ώρα) εκπληκτικής παραθαλάσσιας διαδρομής στον Άι-Γιώργη του Καβομαλιά, όπως λένε οι παλιοί ναυτικοί το νοτιότερο άκρο αυτού του ποδιού της Πελοποννήσου.
Πάρτε μαζί σας νερό, και σημειώστε ότι η διαδρομή είναι κουραστική μεν, με ανηφόρες σε ορισμένα σημεία, συγκλονιστική δε, με ασυναγώνιστη θέα στην θάλασσα.
29,3 χιλιόμετρα
53 λεπτά οδήγησης
Πόσο πίσω λες ότι φτάνει η αρχαία μας Ιστορία; Το Παυλοπέτρι κατοικούταν ήδη από το 2800 π.Χ. κι αυτό είναι περίπου χίλια χρόνια πριν πάει ο Αγαμέμνωνας να κάνει πόλεμο στην Τροία, και δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο Περικλής.
Το Παυλοπέτρι είναι, επίσης, η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του κόσμου, και η πρώτη που ανακατασκευάστηκε εξολοκλήρου σε 3D με ψηφιακά συστήματα και έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ από το BBC.
Κάποια από τα ερείπια της αρχαίας πόλης, που είχε κανονικότατο σχέδιο, με δρόμους, διώροφα κτίρια και νεκροταφείο, φαίνονται από την επιφάνεια της θάλασσας, στα 3-4 μέτρα από την παραλία –η οποία, να σημειώσουμε εδώ, έχει κάτι από την λευκή άμμο και τα εξωτικά νερά της Ελαφονήσου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Σχεδόν δίπλα στο Παυλοπέτρι και την παραλία του, η Λιμνοθάλασσα Στρογγύλη φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη αποδημητικών και ενδημικών πουλιών, καθώς και ένα από τα σπανιότερα είδη κέδρου.
Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά της, το χωριό που λέγεται Βιγκλάφια προσφέρει πληθώρα επιλογών για διαμονή και φαγητό, κερδίζοντας έτσι επάξια την δεύτερη διανυκτέρευση του μικρού οδοιπορικού μας.
33 χιλιόμετρα
38 λεπτά οδήγησης
Οδηγούμε αυτή την φορά προς βορρά, και διασχίζουμε τρία ακόμα από τα χωριά των Βατίκων, τους Αγίους Αποστόλους με τους απέραντους ελαιώνες τους, τη μικρούλα Παντάνασσα με τον βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο και αξίζει οπωσδήποτε μια στάση, και την Ελίκα με την πανοραμική της θέα στον λακωνικό κόλπο.
Η διαδρομή μας καταλήγει στο όμορφο ορεινό χωριουδάκι των Ταλάντων, άλλοτε ξακουστό για τους έντεκα νερόμυλούς του, ένας από τους οποίους έχει αναστηλωθεί και είναι επισκέψιμος –ειδικά αν ταξιδεύετε με παιδιά, μην παραλείψετε να τον επισκεφθείτε, η εμπειρία θα τα ενθουσιάσει. Από τα Τάλαντα ξεκινούν και τα μονοπάτια που διασχίζουν το ειδυλλιακό, καταπράσινο φαράγγι του Μπαλλή, πλημμυρισμένο από πλατάνια, καρυδιές, μυρτιές και τρεχούμενα νερά, και ιδανικό για ανοιξιάτικες πεζοπορίες στην φύση.
31,9 χιλιόμετρα
38 λεπτά οδήγησης
Το ένα και μοναδικό φιόρδ που έχουμε στην Ελλάδα, το υπέροχο λιμανάκι του Γέρακα, είναι η ιδανική κατάληξη για αυτό το σύντομο οδοιπορικό στις μυστικές ομορφιές της Λακωνίας.
Ένα απάνεμο λιμανάκι, όλο πέτρινα ασβεστωμένα σπίτια με γαλάζια παράθυρα και κόκκινα κεραμίδια, δυο-τρία ουζερί που απλώνουν τα τραπεζάκια τους δίπλα στη θάλασσα, μια τσιμεντένια προβλήτα για βουτιές σαν αυτές που κάναμε παιδιά και λίγες βαρκούλες να… μη λικνίζονται, γιατί τα νερά εδώ μέσα είναι σχεδόν ακίνητα.
Αυτή είναι η μαγική εικόνα του Γέρακα, περισσότερες λεπτομέρειες για τον οποίο έχουμε εδώ Γέρακας.
Όλη η διαδρομή με τις στάσεις στον χάρτη εδώ : https://tinyurl.com/y2ufm6u8
Ταξίδι 3-5 ημερών